Iedereen kan wel een voorbeeld geven van een onrechtvaardige behandeling. Soms snap je niet eens hoe een situatie opeens tegen je werkt, ondanks alle goede bedoelingen. Vaak worden we boos bij onrecht. Toch is het een opgave om je niet te laten verbitteren, zodat het je leven negatief gaat beïnvloeden. In de Bijbel staan veel verhalen van mensen waarbij sprake is van onrecht.

Lees in Gen. 37 het verhaal van Jozef. Een getalenteerde jongen die bij wijze van spreken alles mee had. Hij werd verwend door zijn vader wat jaloezie opwekte bij zijn broers. Ze pakten hem op toen ze de kans kregen en wilden hem oorspronkelijk zelfs vermoorden. Hij zat in een waterput, werd verkocht en had geen rechten meer. Als we het over onrecht hebben is dit een goed voorbeeld.
Misschien voel je jezelf wel ”verkocht” door je familie of kerkleden. Ze hebben iets negatiefs binnengebracht in je leven, waardoor mensen anders tegen je aan zijn gaan kijken of afstand van je hebben genomen.

Realiseer je wel dat God er altijd bij is.Laat je niet verleiden om iemand “terug te pakken” zoals satan graag zou zien. God is namelijk onze rechter en Hij kent elk detail van je leven.God kijkt naar de motivatie van je hart. Het houdt niet op bij het vervelende voorval.
Kijk naar Jozef; 15 jaar later was hij de machtigste man van Egypte, het sterkste land van de wereld op dat moment. Zijn roem gaat hem vooruit en er komt herstel met zijn familie die naar Egypte verhuist.

Later in het verhaal denken zijn broers dat Jozef zich alsnog wil wreken na het overlijden van Jacob, hun vader. In Gen. 50 lezen we vanaf vers 18 hoe Jozef reageert. Hij huilde en zegt “Jullie hoeven toch niet bang voor mij te zijn. Ben ik soms God dat ik jullie kan veroordelen en bestraffen?”.
Wij zouden misschien al ons oordeel klaar hebben over de mensen die ons onrecht hebben aangedaan, maar Jozef geeft toe dat hij nooit het geheel kan overzien zoals God dat kan. Hij zegt niet “zand erover”, hij erkende dat hem onrecht was aangedaan, maar hij heeft geleerd dat de revanche niet aan hem is. God heeft het onrecht ten goede gekeerd. Hij troostte hen, hij sprak tot hun hart en beloofde de zorg voor hun kinderen.Ondanks dat hij 15 jaar van zijn leven heeft gecrepeerd, wilde hij aan de relatie bouwen met zijn broers. Hij had zicht gekregen op Gods wegen. Soms gebruikt God dus het onrecht om je in de juiste positie te brengen. Satan is er vooral op uit om je te laten focussen op het onrecht.

Denk aan het verhaal van David en Goliath in 1 Samuel 17. Koning Saul kon niemand vinden om tegen Goliath te vechten. Met zijn actie, zijn overwinning,herstelt hij niet alleen de eer van Saul maar bevrijdt David heel Israël.
Hij speelde op de harp voor koning Saul als die geplaagd werd door demonen. Hij zorgde voor Sauls dochter Michal in een huwelijk en bevrijdde het volk.Toch worden er 22 moordpogingen van Saul op hem beschreven. Het onrecht is dus bijzonder groot.
Maar David blijft op God vertrouwen, lees maar in Psalm 56 vers 5b ”Ik vertrouw op God en ken geen angst, wat zouden mensen mij kunnen aandoen?”, terwijl onrecht hem continu wordt aangedaan. Vers 6-7: Zij verdraaien voortdurend mijn woorden, zij beramen kwade plannen tegen mij. Zij willen mij overvallen en bespioneren mij. Zij letten op elke stap die ik zet in de hoop mij te kunnen doden.
Je bent dus niet de enige die onrecht wordt aangedaan. Soms laat God dit toe. Bespaar je de energie om uit te dokteren waarom mensen je dit aandoen. Richt je op Hem en verwacht Zijn zegen.

Op dit moment en op elk moment wordt God ook onrecht aangedaan. Er zijn continu mensen die Hem niet kunnen waarderen. Er zijn zoveel manieren om te genieten van de gaven die Hij ons schenkt. En toch zijn er zovelen die mopperen, schelden en God vervloeken om wat er niet goed zou zijn in hun leven. Terwijl Hij ons het leven schenkt, ons laat ademen en Zijn Zoon stuurt om ons te bevrijden. Er zijn nog steeds mensen ondankbaar. Mensen kunnen religieus zijn, en elke week braaf in de kerk zitten, maar dat wil niet zeggen dat ze met God wandelen. God wordt constant onrecht aangedaan. In de tijd van Israël was dat niet anders. Hij illustreert dat met een verhaal in de Bijbel.

Hosea was een jonge profeet die met God wandelde. In Hosea 2:2 lezen we dat hij in opdracht van God naar de hoerenbuurt moest gaan, een hoer moest meenemen naar huis, haar trouwen en haar al het goede geven wat hij had. Net als nu het geval is waren prostituees in de macht van een pooier en slavin van het geld.
Hosea neemt dus een vrouw mee, Gomer, koopt haar vrij, trouwt haar, ze krijgen drie kinderen en in dat huwelijk werd zij getransformeerd. Later in het verhaal lees je dat ze op een gegeven moment toch is weggelopen. De pijn die dat veroorzaakt bij Hosea staat symbool voor de pijn die God dagelijks ervaart bij onze ontrouw. In hoofdstuk 2 komt dat naar voren.
In hoofdstuk 3 staat dat Hosea haar toch moet gaan zoeken van God. Ze was teruggevallen in haar oude patroon met haar geloof, levensstijl en hartstocht. Ze heeft de focus niet meer op haar eerdere weldoener, die haar vrijgekocht heeft.
Het leven van Hosea is in dit Bijbelboek een spiegel voor het volk. Vraag je dus niet af waarom jou iets overkomt. Vraag je liever af wat God in je leven wil bereiken voor de wereld om je heen.
Jezus is ten onrechte vermoord, Hij heeft nooit één zonde of kwaad gedaan. Hij sterft met de schuld van de hele wereld. Besef je dat het niet om ons gaat! Er hoeft dus geen zelfmedelijden te zijn, of boosheid als God Zijn weg met je gaat. Je moet Hem juist prijzen en zingen “Doe Uw wil in mij”(Opwekking 510).

Lees Hebr. 11 eens, dat is een hoofdstuk waarin allerlei grote namen uit de Bijbel hun geloof en vertrouwen op God hebben gesteld ondanks alles, ook na onrecht. Vers 39-40 Al deze mensen zijn bekend geworden omdat zij op God vertrouwden. Zij hebben echter niet gekregen wat God hun had beloofd. God had een beter plan, Hij wilde niet dat zij zonder ons de volmaaktheid zouden bereiken.

Praktische tips bij onrecht: Let wel, er bestaat geen standaard “antwoord” op onrecht; soms kan je denken dat het onrecht is, maar het kan aan jou liggen.
1. Reageer niet direct, raadpleeg de Heilige Geest, wees gehoorzaam aan Zijn advies;
2. Breng het bij God;
3. Voorkom bitterheid en wrok, kom er niet steeds op terug;
4. Handel vanuit een tegenovergestelde geest. In Luc. 6:27- 38 geeft Jezus goede adviezen hoe je je moet gedragen;
5. Check of de aantijging terecht is;
6. Neem zelf initiatief. Rom. 12:18 Houdt zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, vrede met alle mensen.(NBG)

Het is geen makkelijke weg. Ben je bereid de weg te gaan van de Here? Omstandigheden zullen steeds minder impact hebben op je leven. Je bent steeds beter in staat om met Zijn hulp de rust en de shalom te bewaren. Begin er vandaag nog mee!

Wat te doen als je onrechtvaardig wordt behandeld
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *