Wat is voorspoed?

Dat het je goed gaat? Welvaart? Gelukkig zijn? Het woordenboek zegt dat het een toestand is waarin alles goed gaat. In de onderwijssessie over problemen kwamen we er achter dat problemen niet bestaan, maar dat we praten over situaties die jij niet wenselijk acht. Bij voorspoed gaan we vergelijkbaar om. “Een toestand waarin alles goed gaat”, is voor iedereen anders. Ergens is er vaak een algemene deler, je bent gezond, je hebt genoeg geld, echte problemen heb je niet, enzovoort.

In de jaren ’70 leefden in Amerika een paar broers van de familie Hunt die schatrijk waren, miljardairs. In hun jacht naar geld besloten ze zoveel mogelijk zilver in de wereld op te kopen. Met hun monopoly op zilver lukte het hun om miljarden te verdienen. Toch ging het uiteindelijk mis en hadden ze nog ‘maar’ 10 miljoen over. Ze vertelden dat ze geruïneerd waren, alles kwijt. Terwijl wij onszelf met 10 miljoen als “zeer voorspoedig” zouden bestempelen.

Voorspoed heeft er meer mee te maken dat je bereikt met wat je voor ogen hebt. Echte voorspoed is “je doel bereiken”. Maar soms jagen we doelen na, waarvan niet vast staat of dat wel de juiste doelen zijn. Dat werkt frustratie in de hand. Je houdt jezelf vaak voor dat je gelukkig zult zijn op het moment dat een bepaald doel bereikt is. Een baan, een vrouw, een som geld, vul maar in. Alleen kennen we ons zelf niet goed genoeg. Alleen onze Maker kent ons goed genoeg om de juistheid van onze doelen te kunnen beoordelen.

“Zonde” wordt ook wel eens omschreven als “je doel missen”. Hetgeen waarvoor je bedoeld bent, kun je mislopen. Voorspoed is juist “je doel bereiken”. Maar wat is je doel in het leven?

Je kunt natuurlijk beginnen met zelf doelen te stellen in plaats van jezelf te laten meedrijven op de stromingen in het leven. Dat geeft al energie, denk bijvoorbeeld aan een vakantie die je wil gaan houden. Je inspanningen worden gefocust en je kunt bijna niet slapen om de zaken voor te bereiden.

De sleutels

Maar als je het echt goed wil doen, dan moet je naar God toegaan. Hij heeft je met een doel op aarde gezet. Vraag of Hij je wil helpen het doel te ontdekken waarom je in deze tijd, deze plaats, dit gezin en deze situatie leeft. Besef dat als je de weg van God bewandelt, dat altijd tot voorspoed zal leiden.Voorspoed staat los van de hoeveelheid geld, je gezondheid, je baan enz., maar heeft er mee te maken dat je je doel bereikt. Dat kunnen ook meerdere doelen zijn en je kunt voorspoed ervaren als je bijzonder gelukkig wordt met een bepaalde activiteit, of het nou zingen, koken, of wat dan ook is. Kijk bij jezelf waar je blij van wordt, wat energie geeft, wat enthousiasmeert. Dat zou zo maar in het verlengde van je roeping, het doel in je leven kunnen liggen.

Andersom, doelen najagen die niet uit God geboren zijn, zorgen alleen maar voor frustraties in het leven. Soms wordt je door gebeurtenissen en goedbedoelde adviezen afgeleid van het oorspronkelijke doel. Stem daarom regelmatig af met God voor inzicht, wijsheid en inspiratie.

Lees Matt. 16:19 Ik zal je de sleutels geven van het Koninkrijk van de hemelen. Alles wat je op aarde bindend verklaart, zal ook in de hemel bindend zijn. En alles wat je op aarde ontbindt, zal ook in de hemel ontbonden worden.

In het koninkrijk van de hemelen is alleen maar voorspoed, alles komt tot zijn of haar doel.Als God een plan heeft, dan gebeurt dat. De sleutels daarvoor heeft Jezus ons gegeven. Met die principes kunnen we doelen nastreven en behalen die God ons heeft gegeven. Daar zijn we oorspronkelijk ook voor bedoeld.

Hoe doe je dat dan?

Een spreekwoord luidt: For things to change, you have to change. Je zult dus zelf moeten veranderen als je iets gewijzigd wil hebben in je leven. Niet je omstandigheden, niet je vrouw, niet je baas, niet je buurman of wie dan ook. Dat klinkt misschien niet zoals je wilt horen, maar tegelijk is het een enorme zegen dat je niet meer afhankelijk van anderen bent om te veranderen.

Bij God maakt het niet uit wie je bent, wat je achtergrond ook is, Hij geeft ons allemaal de mogelijkheid om ons leven te veranderen. Hij doet dat niet van buitenaf, maar Hij werkt van binnen uit. Je moet de keus maken om vanaf vandaag dingen anders aan te pakken.Wil je dat je buitenkant verandert, begin dan binnenin.

Jezus zegt ook “het Koninkrijk van God is binnenin u”. (Luk. 17:21) Als je de sleutels toepast op je binnenste, dan zal je omgeving mee veranderen, je man, je vrouw, je kinderen, je baas enz.Het begint dus met bewustwording en een besluit. Daarna komt het vooral neer op één sleutel om voorspoedig te zijn. Die sleutel dragen we al met ons mee.Jezus heeft dat voorgeleefd als Mens.

En wat is die sleutel: Hij streefde zijn eigen doelen niet na maar zocht de wil van Zijn Vader en streefde continue Gods doelen na. Steeds zei Hij“niet Mijn wil maar Uw wil geschiedde”.

Lees Luc. 10:38-42. Tijdens de reis naar Jeruzalem wordt Jezus gastvrij ontvangen door Martha. Daar wil Martha graag dat iedereen te eten en te drinken krijgt. Ze werkt daar hard voor. Maar zus Maria zit aan de voeten van Jezus.Martha windt zich daar over op en reageert naar Jezus of Hij het goed vindt dat Maria daar maar zit. Net als wij vaak doen geeft ze God de schuld van haar frustraties. Maar Jezus zegt “Martha, Martha, je doet zo hard je best, je probeert het iedereen naar de zin te maken, je streeft zoveel doelen na, maar er is eigenlijk maar één ding in het leven nodig om succesvol te zijn. Maria heeft dat beste deel genomen en die keuze gemaakt, namelijk zitten aan Mijn voeten en luisteren naar Mijn stem”.

Neem dus tijd met God, dan verandert je wereld. Maak dat je hoogste prioriteit. Alles gaat veranderen. Je gaat het niet meer in eigen kracht doen, maar je gaat met je onmacht en frustraties naar God. Hij zal je van binnenuit veranderen. Lees dat ook in Matt. 6:33 Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.(NBV)

Geef je eerste deel en het beste wat je hebt aan God. In tijd, in geld, in aandacht. Dan geeft God je inspiratie, nieuwe ideeën, allerlei dingen waardoor je dag veel succesvoller verloopt.

Op de duur word je succesvoller en efficiënter. Je gaat merken dat je een reden hebt waarom je leeft. Je raakt enthousiast[dat betekent “In God zijn”; én= in en Theos=God]. Je leert dat voorspoed niets te maken heeft met intelligentie, met kwalificatie van kracht of het juiste moment. Je kunt alles aan in het leven. Je leert uit te reiken naar je omgeving. Je vertegenwoordigt de kerk in de praktijk. Je bent zo zélf de kerk.

Je benadert de zaken niet mechanisch maar dynamisch. Geen sleur, geen protocol, maar een spontaan overleg met God. Praten met de Vader is als praten met een geliefde vriend. Wees jezelf. Neem tijd met Hem, eventueel tijdens een wandeling of bij het lezen uit de Bijbel. Anders kom je in een sleur, je hebt geen tijd, je krijgt slaap, honger of je bent gewoon niet in de stemming voor een gebed.

Neem een voorbeeld aan Paulus. (lees Hand. 27: 14-44)Midden in een storm, waarin iedereen het lijkt te hebben opgegeven om er nog levend uit te komen, neemt hij tijd met God. Het feit dat hij geketend is als gevangene, dat het vreselijk stormt en zelfs de kapitein er geen heil meer in ziet, doet hem niets.

Ook wij kunnen middenin alle drukte, gevangen in afspraken, toch stil worden voor God en inspiratie ontvangen. Je kunt weer hoop brengen in je omgeving. Focus je daarbij op niet teveel doelen tegelijk.

Jezus zei: als je in Mij blijft, zul je altijd voorspoedig zijn. “In Hem blijven” betekent“wonen, wachten, samen zijn”.

(Joh. 15:7 Maar als jullie één met Mij blijven en mijn woorden niet vergeten, kunnen jullie vragen wat jullie willen en het zal gebeuren)

Raak niet gefrustreerd als je niet direct iets hoort of ontvangt. God hoort je, ook al zie niet direct resultaat. Op een later tijdstip kun je vaak zien dat je toch voorbereid bent. Als je tijd neemt met God raak je geïmpregneerd met Zijn heerlijkheid, doordrenkt met Zijn smaak. Je omgeving zal beïnvloed worden door je aanwezigheid.

Voorspoed heeft dus te maken met stil zijn voor God. Niet door constant situaties en mensen te bestraffen en “in je autoriteit te gaan staan”,napraten wat mensen je zeggen te doen. Je hebt zelf de autoriteit nodig vanuit je contact met God. Neem tijd met Hem, want we kunnen onszelf echt niet veranderen.

God gebruikt in de Bijbel ook steeds mensen die volgens de wereldse normen alle kwalificaties missen zoals sociale status, macht, geld en wijsheid. Juist die mensen worden, door hun tijd met God door te brengen, machtig gebruikt.

Resumé

 1. Het begint met een  kwaliteitsbesluit: neem tijd met God vanaf vandaag.
  Praat met je Vader. Neem de dag door, vertel wat je dwarszit, prijs Hem;
 2. Ontwikkel een sterk verlangen. Geef Hem aandacht;
 3. Vergroot je kennis;
 4. Wees standvastig; maak geen uitzondering tot het een gewoonte is geworden;
 5. Evalueer van tijd tot tijd het effect op je leven. Je zult verbaasdstaan.
  Waar Jezus kwam, veranderde de situatie, omdat Hij was afgestemd op de Vader. Hij wist al van tevoren wat er zou gaan gebeuren. Hij bleef in de rust.
 6. Vertrouw op God. Houd je focus op Hem. Vraag anderen om steun. Bouw een supportbasis. Zorg dat je met mensen omgaat die je stimuleren om vol te houden. Lees inspirerende boeken, kijk inspirerende films, doe van alles om de focus te houden;
 7. Blijf geduldig.
Sleutels tot een voorspoedig leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.